loading


COLLEGE STELT €175.000 MINDER BUDGET VOOR DAN NOODZAKELIJK ma mei 29 2017

Het college van B&W stelt in de deze week verschenen Voorjaarsnota voor om het programmabeleid van de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek voort te zetten, maar met 175.000 euro minder dan dat de beide stichtingen, na ruim onderzoek, noodzakelijk achten. “Dit is niet best” geeft de bezorgde directeur van beide podia Renske Verbeek aan. De culturele organisaties blijven de komende periode hun uiterste best doen om uit te leggen en vooral ook te laten zien waarom die laatste 175.000 euro van groot belang is en op vele fronten in het grote voordeel van alle Vlaardingers.

Dinsdag 23 mei is de Voorjaarsnota 2017 gepresenteerd. In de Voorjaarsnota stelt het College van B&W de meerjarenbegroting voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad bespreekt de voorjaarsnota en begrotingsvoorstellen van het college op 5 en 6 juli. In het najaar wordt de begroting officieel vastgesteld. Wethouder Arnout Hoekstra schrijft in het persbericht: “Gericht kunnen we de komende jaren nieuwe investeringen doen, daarbij blijft het uiteraard noodzakelijk keuzes te maken. Ondanks de opgaande lijn kunnen we niet alle wensen honoreren. We willen de beperkte middelen zo evenwichtig mogelijk verdelen.”

RISICO

Het college beschrijft voorstander te zijn van het voortzetten van het programmabeleid van de gezamenlijke culturele instellingen die de afgelopen jaren een succesvolle samenwerking achter de schermen aan het optuigen zijn. Om een goed podium te zijn voor de stad, komt de Stadsgehoorzaal nu nog 120.000 euro tekort en De Kroepoekfabriek 55.000 euro. De risico’s van dit voorstel van het college, zo beschrijft de gemeente zelf al in hun memo aan de raad: er is onvoldoende geld voor onderhoud, er is geen ruimte om een noodzakelijke buffer op te bouwen, er is geen ruimte om de gewenste samenwerking achter te schermen te bestendigen (de zogenaamde ‘gezamenlijke backoffice’) waar de stad zoveel baat bij kan hebben, niet alle activiteiten kunnen doorgaan, de negatieve spiraal wordt voortgezet, de culturele ambities worden mogelijk niet gehaald en werk blijft liggen waardoor je minder toekomstbestendig bent, wat de kwaliteit en motivatie niet ten goede zal komen.

KF STAAT NR. 1

Verbeek is directeur van zowel De Kroepoekfabriek als de Stadsgehoorzaal: “Ik ben zeer teleurgesteld. We hebben in opdracht van de gemeente een plan gemaakt om als stad je vingers bij af te likken! Het bedrag klínkt natuurlijk als veel geld, maar het is echt een koopje. Vergelijkbare steden werken vaak met bedragen die twee keer zo hoog zijn als in ons voorstel staat. De Kroepoekfabriek staat landelijk op nummer 1 als het gaat om het verwerven van eigen inkomsten!”

Sylvia Hagers, directeur KADE40 en Stadsgehoorzaal:” We hebben een gezamenlijk plan gemaakt, waarin de cultuurgebouwen maximaal door iedereen gebruikt kunnen worden. De Stadsgehoorzaal als professioneel theater en als stadspodium voor verenigingen, scholen en stichtingen als er grotere evenementen worden georganiseerd. De Kroepoekfabriek is uniek door en voor jonge muziekliefhebbers en muzikanten uit de regio, vernieuwende projecten, opkomende bands, dj’s, organisatoren, middelbare scholen en de vele stageplaatsen waar al menig Vlaardinger aan zijn cv heeft kunnen bouwen. KADE40 is als centrum voor kunst- en cultuureducatie en amateurkunst de spin in het web als het gaat om verbinden van amateurkunst en professionele kunst in alle kunstdisciplines. Daarnaast is KADE40 organisator en aanjager voor het culturele aanbod op scholen. Door de samenwerking met de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek kunnen we voor grotere evenementen en uitvoeringen gebruik maken van een professioneel podium of professionele faciliteiten en ondersteuning. Een vernieuwend amateurfestival als ‘De Nacht van de Creativiteit’, was voor ons veel lastiger te organiseren geweest zonder de steun van de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek. Als de Stadsgehoorzaal en De Kroepoekfabriek het met minder geld moeten doen, zal het voor ons lastiger zijn om dit soort projecten te kunnen organiseren, waarin we door de nu mogelijke schaalvergroting de hele stad betrekken. Het aanbod voor de scholen en de doorstroom van amateurmuzikanten en theatermakers naar het theater -een unieke ervaring- zal minder worden. Jammer, want we zien juist een groeiend netwerk ontstaan van bevlogen amateurverenigingen, individuele kunstaanbieders en scholen die steeds meer gebruik maken van de culturele instellingen.”

‘NOG EEN JAAR KAMPEREN’

Voorzitter van de stichting Martin Thurmer zegt erover: “Ik zie deze financiële keuze als een verlenging van de overgangsfase, terwijl alles en iedereen juist nu zou moeten kiezen voor continuïteit. De gemeente geeft zelf aan weer financieel gezond te zijn en ruimte te hebben. De kans is veel te groot dat we volgend jaar weer zoveel energie moeten steken in planvorming, toetsingen, gesprekken met gemeentebestuur en ambtenaren, in plaats van in de broodnodige cultuur waarvoor we op de wereld zijn en dat is zo zonde! We zijn door de gemeente een paar jaar geleden in een tentje gezet en nu moeten we nog een jaar kamperen.” Verbeek: “Wij geloven 100% in het plan dat we hebben geschreven, de koers die we hebben ingezet én in de kracht van de samenwerking. Daar zetten we ons voor in.” Het valt nog niet in detail te zeggen wat de impact van een mogelijk lagere subsidiebudget zal zijn, vooral omdat de politiek wellicht nog specifieke wensen zal meegeven bij de subsidietoekenning. Minder geld van gemeente heeft hoe dan ook invloed op de programmering, aanpak en doelstellingen.

VOLGENDE STAP

De stichtingen treden snel weer in gesprek met de gemeente. De teams zetten de komende tijd in om de noodzaak te blijven uitleggen aan alle betrokkenen. Bestuursvoorzitter Thurmer: “We zien het als onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om het gewenste en noodzakelijke cultuuraanbod voor nu én voor in de toekomst goed te regelen en daar gaan we voor!”

 

De Voorjaarsnota (PDF) kun je downloaden via http://arnouthoekstra.sp.nl/weblog/2017/05/23/voorjaarsnota-2017-vlaardingen-is-financieel-gezonde-stad/

 

Facebook

  • ZOMERTERRAS DERDE WEEKEND 262 foto's
    di 22 augustus 2017 Bekijk album
  • ZOMERTERRAS TWEEDE WEEKEND 265 foto's
    di 15 augustus 2017 Bekijk album
  • NO TRIGGER + BREAK OF DAY + HARSH REALMS 19 foto's
    do 10 augustus 2017 Bekijk album
GEZOCHT: JONGE ONTWERPER VOOR ETALAGES BINNENSTAD!
ma 10 juli 2017 Lees meer
STEUN KF EN KADE AAN STADSGEHOORZAAL GESLAAGD
vr 7 juli 2017 Lees meer
COLLEGE STELT €175.000 MINDER BUDGET VOOR DAN NOODZAKELIJK
ma 29 mei 2017 Lees meer
VAN CONSUMPTIEMUNT NAAR PIN
wo 17 mei 2017 Lees meer
OPENINGSTIJDEN FEESTDAGEN IN APRIL, MEI EN JUNI
do 6 april 2017 Lees meer
ACTIE: EEN VRIEND VOOR EEN VRIEND
vr 31 maart 2017 Lees meer
BAX-MUSIC EN KF WERKEN SAMEN
wo 22 maart 2017 Lees meer
SPOORWERKZAAMHEDEN T/M SEPTEMBER
di 21 maart 2017 Lees meer